Jumaat, 22 Mac 2019

VITAMIN C SHAKLEE BIKIN GEMUK??

.
Sejauh manakah kekeliruan anda mengenainya? Ahaa.
.
Kalau menurut kajian LiveStrong, Vitamin C adalah vitamin antioksidan larut air yang membantu menguatkan sistrm imun tubuh bandan kita dan melindungi badan kita daripada kerosakan akibat radikal bebas.

Bila berlaku kerosakan akibat radikal bebas itu lah yang buatkan selera makan kita meningkat. Haaa.. bukan ka dia terbalik tu?

Pengambilan vitamin C ni sebenarnya boleh MEMBANTU MENGURANGKAN SELERA MAKAN bukan sebaliknya 😆Jadi kenapa lapar bila telan vitamin c??
Haaa..jadi kenapa masih lapar?

Ini kerana, Vitamin C yang kita ambil akan "digunakan" untuk membaiki sel-sel yang rosak di dalam badan kita. Proses pemulihan ini memerlukan tenaga yang banyak, metabolisma badan juga akan turut meningkat.

Metabolisma yang tinggi ini memerlukan makanan untuk dibakar dan ditukar kepada tenaga. Sebab tu la kita lapar sebenarnya.

Mana tidak bikin gemuk kalau asal lapar saja makan mee goreng, minum pula teh tarik, milo ais. Konon-konon untuk hilangkan rasa lapar dan konon-kononya Vitamin c tu la penyebab dia lapar😂

Jadi siapa yang salah sebenarnya? Salah Vitamin c atau salah diri sendiri?

Jawapan ada pada diri kamu😁


Apa perlu dibuat sebenarnya bila lapar?
Minum banyak air kosong bukan air manis
Ambil snek yang sihat
Makan pada waktu yg tepat dan ambil makanan yg mengenyangkan

Jadi kesimpulannya Vitamin C ni tidaklah menggemukkan ataupun menaikkan selera makan ataupun naikkan berat badan. Semuanya TIDAK!

Semoga info ini merungkaikan kekeliruan anda!😉
Selamat berVita C
.
Love,
Aydah Alexander | 0148577216

Tiada ulasan:

Catat Komen